POPIA THAI

Assalamualaikum semua

Kali ini saya cuba buat resepi popia thai..setelah menggoogle sana sini dapat la resepi ni..jikalau takde daging blh la tukar dengan ayam atau udang..

Abaikan bentuk popia yang tak berapa nak cantik tu sebab saya ade pembantu kecik yang sama-sama mengulung popia tu..wlupun kacau je banyak sebenarnya..hihi




POPIA THAI
kisahinara.blogspot.com

Kulit popia
1 cekak soo hoon - rendam dengan air sejuk
4 ulas bawang putih di tumbuk
1/2 batang carrot di parut kasar
1/2 cawan daging dicincang
1 cawan kobis hiris halus
2 tangkai daun bawang/daun sup dihiris halus
1 sudu kecil gula
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh kicap
sedikit lada hitam
sedikit lada sulah
Tepung gandum bancuh dgn sedikit air sebagai gam utk kulit popia

Cara masak

  1. Letakkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, masukkan daging 
  2. Kemudaian masukkan carrot, kobis kacau rata
  3. Masukan gula ,garam, kicap, lada hitam, lada sulah dan masukkan soo hoon kacau rata hingga semua bahan dah lembut , masukkan daun bawang dan siap..
  4. Tunggu hingga inti dah sejuk baru mula menggulung
  5. Ceraikan siap2 kulit popia,,klu nak cepat
  6. Letak inti diatas kulit popia, lipat kiri kanan dan gulung sampi hujungnya, letak gam supaya tak terbuka ketika menggoreng;
  7. Dah siap boleh lah digoreng, angkat apabila popia dah kekuningan ,cicah dengan sos cili thai.
Sy dapat 24 biji popia.saya gunakan kulit popia saiz kecil,
Selamat mencuba...



Ulasan

Catatan Popular