ROTI JOHN

Assalamualaikum semua

Hari ni tak tau nak masak ape.. Teringat balik bln puasa selalunya bila pegi bazar ramadhan roti john salah satu menu yg akan sy beli. 

Kebetulan byk lg lebihan roti sosej utk anak saya, Jadi hari ni sy buat roti john yg x seberapa ini.. 
Alhamdulilah.. selamat dah ke dalam perut.. 

Saya tunjukkan skali cara2nya supaya mudah untuk difahami.. Maaf gambar x berapa menarik..kelam kabut sbb dah dkt nak berbuka puasa...


ROTI JOHN

Bahan-bahan

6 keping roti sosej
3 biji telur
3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis- optional
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar-optional
1 labu bawang besar
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu teh garam
1 tangkai daun bawang potong halus
1/2 btg carrot
Sedikit lada hitam kisar
Sesikit butter
Sedikit daging segar/ blh pki dagig kisar

Cara memasak
  1. Potong dua roti tersebut.. Saya potong terus.. Senang nak msk atas pan
  2. Kisar kasar daging, bawang besar, bawang putih
  3. Masukkan sedikit minyak.. Tumis dulu bahan kisar, tambah carrot yang di parut kasar.. Kacau tambah serbuk kari.. Masak hingga carrot lembut.. Angkat
  4. Dalam bekas lain pecah kan telur, masukkan bahan yg di masak td.. Tambah lada hitam dan garam dan daun bawang..klu nak letak cheese nnti tak perlu letak byk garam.. Nnti masin pulak.. Kacau sebati
  5. Seterusnya.. Lihat gambar kat bawah

6.Letak sedikit mentega atas pan dan sudukan bancuhan telur td ke atas pan... Tggu dah msak sikit baru letak roti.. Gunakan api perlahan supaya telur tu masak sampi ke dalam roti.. 

7..Dah masak angkat.. Letak la sos ape yang suka..  Roti yang atas tu sapu mentega, msk kejap atas pan.. dan satu kan dua2nya.. Blh juga nak letak kubis, salad, timun.. Sya tak letak sbb dah ade carrot.. 

Ok..bye...

Ulasan

Catatan Popular