SIAKAP KENGSOM

Assalamualaikum semua

Selamat berpuasa semua.. Hari ni rs x tau nak msk ape.. Mkn di hujung2 ramadhan ni selera makan dh berkurangan dah nmpaknya..

Rs macam nk gulai yg masam2 manis dan pedas... Jadi teringin rasanya nak makan kengsom
Kebetulan hari ni saya mggunakan khidmat runner utk beli brg basah utk ibu di kampung jadi sy selitkan bahan2 untuk kengsom ni.. Alhamdulilah dah siap masak... Hantar untuk mak di kg sekali..



SIAKAP KENGSOM

1 ekor ikan siakap
2 btg serai di ketuk
1 ikat kangkung
1/2 biji nenas
Sedikit air limau
Garam gula

Bahan blend

1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 1/2 cili merah
5 biji cili padi - naknpedas blh tambah lg
2cm kunyit hidup - klu xde guna serbuk kunyit je
Sedikit belacan

Cara masak..
  1. Masukkan bahan kisar, letakkan serai.. Tambah sedikit air dan kacau rata
  2. Kemudian masukkan nenas, ikan, kangkung 
  3. Masuk kan garam gula secukup rasa.. Jangan masak lama sgt kerana nnti siakap tu hncur.. Sbb isi nya lembutL
  4. Last skali perahan air limau.. Boleh la di tutup apinya

Ulasan

Catatan Popular