GULAI KARI NANGKA MUDA


Assalamualaikum semua

Hari ke 3 puasa dah buntu nak masak ape..
Smlm utk berbuka sy masak gulai kari nangka kerana ade lebihan nangka muda.. Baki buat pecal

Rasa macam nk buat masak lemak cili api
Tapi bila fkr blk dlm mggu ni asyk hdgkn mknn bersantan aje..

Jadi saya pun tukar plan utk masak kari yg x gunakan santan, untuk menambah keenakan gulai ini saya tambah udang sbgai rampai.. Saya masukkan sedikit kerisik utk naikkan lg aromanya..



GULAI KARI NANGKA MUDA
kisahinara.blogspot.com 
Hidangan 5 orang

Bahan-bahan

5 ketul nangka dipotong kecil
5 sudu besar serbuk kari
1 cawan udang
1 sudu besar kerisik 
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar halus

1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih 
2cm halia

Cara masak
  1. Rebus dulu nangka bg lembut
  2. Dalam periuk lain tumis bahan kisar, masukkan kari,kerisik tumis hingga naik myk..biar rempah ni miasak betul2 baru la sedap, rempah kari x perlu bancuh 
  3. Dah naik minyak baru masukkan 2 cawan air
  4. Masukkan nangka yg telah direbus tadi.. Tggu hingga mendidih.. 
  5. Baru masukkan udang.. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula.. 
  6. Siap.. 
Selamat berbuka puasa semua.. 
Luv, Inara





Ulasan

Catatan Popular