SAMBAL KELAPA DAUN SELOM

 


Assalamualaikum semua

Sambal kelapa mudah dan berkhasiat,

Saya memang sentiasa menyimpan kelapa parut di rumah, untuk tahan lama simpan di dalam freezer
jika nak gunakan kelapa keluarkan lebih awal.

Bkn saja nak buat sambal, blh buat inti kuih juga, mudah bila dah ade kelapa parut ni kan...




SAMBAL KELAPA DAUN SELOM
kisahinara.blogspot.com

Bahan-bahan

1 cekak daun selom
1 cawan kelapa parut
1 biji cili masak
4/5 ekor udang kering
sedikit garam
maggi cuku rasa


Cara-caranya
  1. Potong halus daun selom
  2. Tumbuk cili merah dan udang kering bila dah lumat baru masukkan kelapa dan tumbuk je sikit2 gaul rata.
  3. Gaulkan bersama daun selom dan tambah garam , tambah maggi cuku rasa secukup rasa. gaul sebati.

Daun selom tu boleh tukar ulam yang lain seperti ulam raja, bayam brazil dan daun pegaga.
udang kering boleh tukar dgn ikan bilis..guna je ape yang ade di dapur kita, ikan goreng lebihan tu pun boleh je ambil isinya ..gaulkan je semua..siap.



Ulasan

Catatan Popular