KANJI SOM SOM



Assalamualaikum semua...

Kanji som som/bubur som som merupakan pemanis mulut tradtional yang begitu klasik dan diminati ramai, lebih enak dimakan ketika sejuk dengan rasa lemak manisnya yang cair di mulut..

Mudah disediakan dan tidak memerlukan bahan yang byk..






KANJI SOM SOM

Bahan-bahan

1 cawan tepung beras
2 cawan santan
5 3/4 cawan air
1 helai dan pandan
secubit garam
pewarna makanan- jika suka

Cara-cara
  1. Campurkan tepung beras, santan dan air kacau hingga sebati 
  2. Masukkan ke dalam periuk, masukkan daun pandan yg di simpul dan masak dengan api sederhana kena kacau selalu, bila dah pekat boleh perlahankan api, dan kacau lagi sehingga keluar gelembung udara, kacau lg dalam 5 minit
  3. Tutup api. boleh dituangkan ke dalam bekas yang besar dan disimpan di dalam peti sejuk. apabila hendak makan kita hanya perlu, cedukkan ke dalam mangkuk dan tuang air gula. 
  4. saya lebih suka menggunakan bekas tau fu fa..lebih mudah untuk makan,. resepi ini dapat 6 bks taufufah
Inara
Gelembung2 udara tu tanda dah masak..
 Kacau lg dlm 5 min bg betul2 masak


Cara buat air gula merah

  • 2 cawan air , tambah gula merah atau gula melaka, masukkan daun pandan
  • Tambah gula putih ikut kemanisan masing2..masak hingga mendidih. siap dah..tggu sejuk je blh la makan dah..



Ulasan

Catatan Popular